En rökfri generation

Trots att andelen av befolkningen som röker har minskat se senaste åren kvarstår rökning som ett av de största hoten mot folkhälsan. Rökning skadar din kropp och förkortar ditt liv. Dessutom skadar rökningen din ekonomi. Att röka är ett kostsamt missbruk som spär på de ekonomiska klyftorna i samhället. Det är nämligen oftast människor med låg utbildning och låg lön som röker. Ju högre utbildning en person har, desto lägre risk att personen i fråga röker. Andelen av högutbildade som röker är betydligt lägre än andelen av lågutbildade som röker. Och att bränna 2 000 kronor på rökning varje månad känns så klart betydligt mer i plånboken om du tjänar 16 000 jämfört med om du tjänar 35 000. Ekonomiska bekymmer och rökning går hand i hand – det kan alla som har sett Lyxfällan vittna om.

Om organisationen

En rökfri generation, eller på engelska: A Non Smoking Generation, är en ideell hjälporganisation som arbetar för att unga människor ska fimpa. Deras vision är att alla barn och ungdomar i världen ska sluta röka. Det är ett viktigt arbete för framtiden och folkhälsan. De flesta som börjar röka är nämligen väldigt unga – oftast under 18 år. Och det riskerar att bli ett livslångt beroende. Om man lyckas få barn och ungdomar att aldrig börja röka, så kan man dra ner samhällets konsumtion av tobak drastiskt. Och En rökfri generation har lyckats bra med sitt arbete. I Sverige har rökningen minskat väldigt mycket hittills under 2000-talet. Främst handlar det om preventivt arbeta och insatser på skolor runt om i landet.

Om organisationen

Rökfria uteserveringar

Arbetet mot rökning har nyligen resulterat i nya framsteg. Bland annat har det infört ett nationellt rökförbud på uteserveringar. Det innebär att det inte längre är okej att röka på uteserveringar samtidigt som man fikar, äter eller tar en öl. På uteserveringar visast inte bara festsugna rökare, utan även barnfamiljer, astmatiker och andra människor som vill hålla sig borta från skadlig tobaksrök. Förbudet mot rökning på uteserveringar gör att alla kan njuta av att sitta ute när den första värmen på våren kommer till Sverige. Ingen ska behöva bli förgiftad av att någon annan vill röka. Rökfria uteserveringar innebär en trivsam miljö för alla, så att alla kan njuta av den svenska sommaren.

Rökförbud i lägenheter

Ett annat förslag som diskuterats är rökförbud i kommunala hyresrätter. Av någon anledning har det här orsakat en het debatt. Rökförbud har funnits länge hos de allra flesta privata fastighetsbolag. Rökning inomhus förstör nämligen lägenheten och det kostar fastighetsägaren enorma summor att återställa lägenheten när en rökare flyttar ut. Lukten fastnar djupt i väggarna, och det räcker inte att bara städa och måla om. Det är dessutom ett fruktansvärt arbete för dem som måste sanera lägenheten. Därför är det inte konstigt att de flesta hyreskontrakt innehåller restriktioner och bestämmelser om rökning i lägenheter.

Rökfria uteserveringar

Och det handlar inte om att man ska få göra vad man vill i sitt eget hem. Det finns alltid vissa regler som avgör vad man får och inte får göra i sin bostad. Du får till exempel inte väsnas på nätterna. Det handlar om att respektera sina grannar och att skapa en trivsam levnadsmiljö.