Läkare utan gränser

Det finns många olika hjälporganisationer i världen som hjälper till på olika sätt. Men alla har de något gemensamt: de vill hjälpa till så att världen blir lite bättre. Läkare utan gränser är en utav dem som ser till att de som behöver hjälp får den hjälp de behöver.

Om Läkare utan gränser

Läkare utan gränser är en hjälporganisation som fokuserar på den medicinska delen. Den startades i Paris 1971 av läkare och journalister. Idag så är det verksamma i över 70 länder. Organisationen fokuserar på patienten som person och tar inte ställning i någon politisk eller liknande fråga angående om de ska hjälpa patienten eller inte. 90 procent av deras intäkter kommer från privatpersoner vilket gör att organisationen kan bestämma mycket själva vart de ser att hjälpen behövs.

Arbeta inom organisationen

Om man vill arbeta på organisationen så är det personer som är utbildade inom vården som efterfrågas först och främst. Men det finns även andra yrken som kommunikatör till exempel som finns hos organisationen. Är man intresserad av att bli en av de som arbetar på Läkare utan gränser så kan man börja med att läsa följande för att påbörja den process som krävs innan man startar.

Arbetsområden

Det är mest tre områden som organisationen arbetar kring just nu; rätt till medicin, humanitära frågor samt medicinskt arbete. Det finns många sjukdomar i världen och alla har inte alltid råd med vård. De har startat Accesskampanjen som arbetar för att alla ska ha rätt till medicin, för idag är det många som dör av smittsamma sjukdomar eftersom det in har någon möjlighet att få den medicin de behöver.

Arbetsområden

Vi tänker inte alltid på att de sjukdomar som vi kan få behandling för i vårt land inte behandlas i andra länder. Lunginflammation är en sjukdom som vi vet behandlas här men det är inte lika lätt att få den behandling som behövs i länder som har det lite sämre ställt. Detta är enligt WHO den vanligaste dödsorsaken bland barn som inte är fyllda fem ännu. Läkare utan gränser hjälper inte bara till med fysiska sjukdomar utan de finns också där som stöd för personer som lider av psykisk ohälsa på olika sätt.

Månadsgivare

Vill man hjälpa till men känner att åka iväg inte är något för en så kan man bli månadsgivare. Vad innebär det? Jo, att man varje månad ger en peng som går till organisationens arbete. Det är tack vare dessa månadsgivare som Läkare utan gränser kan flyta på som de gör.

Det är lätt att stå bredvid och låtsas att det inte händer. Man ser det på nyheterna och läser om det i tidningen. Men det är inte nära, så varför ska man bry sig om det? Det handlar inte om mig eller personer i min direkta närhet. Men tänk på alla de människor som är drabbade. Den skräcken, stressen och oron som de lever med. En kan inte göra allt men alla kan göra något.