Aktuellt

Kära Österlenvänner,

Vid förra mötet den 18 juni berättade vår medlem Leif Hjärre på temat ” Österlenskt och österländskt ”. Till det österlenska hör den fascinerande utvecklingen av Gärsnäs Möbler med Leif själv som representant för den tredje generationens entreprenörer. Möblerna finns i många högrankade offentliga lokaler över världen. Vi fick se bilder och imponerades av skönhet och kvalitet. Genom ett lappkast tog Hjärre oss sedan med in i det österländska där han omvittnat har ett stort intresse för egyptisk historia, mytologi och konst. Ett bildspel över antika skulpturer och minnesmärken inspirerade oss, ett ca 60-tal åhörare.

Nästa möte blir årets FORUM som äger rum fredagen den 9 augusti klockan 16. I samband med detta sker också den årliga stipendieutdelningen. Boka in dagen redan nu, vi återkommer med inbjudan senare. Mötet är öppet för alla, ta gärna med gäster.

Styrelsen önskar er alla en fin sommar och ser fram emot ett återseende i augusti.

Simrishamn den 24 juni 2024
Håkan Damm, Ordförande  

Vid förra mötet den 2 maj fick vi lyssna till PC Jersild som berättade om ”Mina skånska rötter”. Vi var över sjuttio medlemmar i den vackra Gösta Wernersalen som fascinerades av denna berättelse om en släkts väg genom generationerna. Som undertitel fanns ståndscirkulation. Ett danskt och skånskt ursprung levandegjordes men som barn växte PC Jersild upp i Stockholmsområdet. Om detta har han beskrivit i boken Fem hjärtan i en tändsticksask. Mamman hade nästan ingen utbildning men var starkt litterärt intresserad och delade med sig till sonen. Så stimulerades hans författarskap. Tack PC Jersild för en rik berättelse och upplevelse.

Vid nästa medlemsmöte får vi lyssna till välbekante egyptolog  Leif Hjärre som talar på temat

”Österlenskt och österländskt”

Datum:        Tisdagen den 18 juni 2024, kl. 16

Plats :           Gösta Werner Museet, Strandvägen 5, Simrishamn

Förtäring:    Dryck och tilltugg.

Anmälan senast den 11 juni till Pia Steuch, pia.steuch@gmail.com, tel 070–2744224

Bjud gärna med gäster som är intresserade av föreningens verksamhet, dock till en avgift på hundra kronor.

Välkomna!

Simrishamn den 18 maj 2024
Håkan Damm, Ordförande

Medlemsmöte 2 maj 2024

Vid möte torsdagen 2 maj får vi lyssna till författaren

PC Jersild som berättar på temat
”Mina skånska rötter”

Datum:       Torsdagen den 2 maj 2024, kl. 16

Plats:          Gösta Werner Museet, Strandvägen 5, Simrishamn

Förtäring:   Dryck och tilltugg.

Anmälan senast den 25 april till Pia Steuch , pia.steuch@gmail.com, tel 070–2744224

Årsmötet 26 mars 2024

Föreningens årsmöte gick av stapeln på Gösta Wernermuseet där påskens konstutställning fanns att se och njuta av. Ett drygt trettiotal medlemmar hade mött upp. Mötesordföranden Tomas Bruce höll som alltid klubban säkert i hand och tillsammans med mötessekreterare Ewa Ljunge genomfördes förhandlingarna som sig bör. Som ny kassör invaldes Carolina Hansson som är varmt välkommen till föreningen. I övrigt är sammansättningen av styrelsen oförändrad och framgår av denna hemsida. Årsmötet beslutade vidare att det blir det en höjning av medlemsavgiften till 200 kronor per persona från och med 2025.

Efter årsmötet fick vi lyssna till fågelmålaren Hans Larsson som med charm och mycket underhållande berättade om sitt livslånga och uppslukande intresse för att måla fåglar, i synnerhet måsfåglar. Vi fick se bilder av hans målningar och fascinerades av detta konstnärskap.

Tisdagen den 20 februari 2024 var vi ett 40-tal medlemmar som lyssnade till

Per Frostensson som talade på temat
Kyrka, andlighet, kultur – en personlig reflektion.

Engagerat och personligt talade Per om kulturens och religionens starka samband när det gäller centrala frågor kring den mänskliga existensens vara. Så har Kiviks kapell, med vidunderlig utsikt över havet, blivit en mötesplats för kulturella arrangemang, musikaftnar, författarsamtal och novelläsning varje eftermiddag under juli månad. I kulturen speglas mångsidighet, breda spektrum i vad det är att vara människa .Religionens ritualer har betydelse för att härbärgera insikten om liv och död. Begravningsritualerna är uttryck för hur vi hedrar våra döda och hanterar förlusten över dem.

Per refererade till välkända Österlenförfattares böcker, Inge och Tomas Löfström. Vi fick också lyssna till Tomas Tranströmer och Ylva Eggehorns ”Var inte rädd”.

Pers framförande väckte mycket tankar och samtalet vid minglet fyllde sedan Gösta Werner museets vackra sal. Tack Per för detta, många kommer säkert att bära med sig denna eftermiddag med fortsatt reflektion. Och besöka Kiviks kapell i sommar!

Under årets julmingel

…hade vi glädjen att lyssna till Egil Josefson, nye chefen för Österlens museum. Det blev en spännande färd både över forntid och utöver vad som komma ska. Egil, som är arkeolog och religionshistoriker, har bl.a arbetat med upplevelseturism på arkeologiska friluftsmuseer. Han är född i Lund och bor nu i Ystad.

En viktig ambition för Egil är att Österlens museum är hela Österlens museum. Museet ska finnas där vi sätter ner våra fötter, i all vår kulturmiljö, ute i byarna. Museet ska vara en mötesplats för alla, och ”tänk på” sa Egil ”hur viktiga barnen är”. De drar ju också med de vuxna till upplevelser. Att skapa nyfikenhet är ett nyckelord för Egil, de som deltar i aktiviteterna ska gärna bli nyfikna, vilja veta mer, vidga vyerna.

När Egil berättade om eldarna som tändes vid havet under 1100-talet blev vi klart nyfikna och inspirerade. I skenet från hundratals flammande eldar stod den norske kungen Sigurd Magnusson Jorsalafar. På stranden, där Simrishamn nu ligger, samlade hans sina män till ting. I Snorre Sturlasons Heimskringla omnämns platsen som Svimraros och är första gången Simrishamn omnämns.

Kung Sigurd hade varit på väg för att, tillsammans med den danske kungen Niels, genomföra korståg och kristna smålänningarna. Norrmännen blev försenade till mötesplatsen i Öresund och när de kom fram med sina 300 skepp hade danskarna tröttnat och seglat hem. Sigurd kände sig sviken och gav sig ensam iväg på korståget. Längs vägen hämnades han genom att segla runt Skåne och bränna den danske kungens viktiga gård i Tumathorp. Om uppgifterna i Heimskringla stämmer eller inte vet vi inte säkert, exempelvis finns hittills inga arkeologiska spår som bevisar att Tumathorp verkligen brändes.

Vintern har kommit, få se om vi får en vit jul här på Österlen. Planera i alla fall gärna för vårt traditionella

Julmingel med Egil Josefson

nye chefen för Österlens museum som kåserar om vad museet kan vara nu och i framtiden. Egil tar också fram axplock från berättelsen om Österlen för 900 år sedan.

Datum:        Torsdagen den 28 december kl.16

Plats :           Österlens museum, Storgatan 24, Simrishamn

Förtäring:    Dryck och tilltugg

Anmälan senast den 22 december till Pia Steuch, pia.steuch@gmail.com, tel 070-2744224

Varmt välkomna till Julmingel!

Simrishamn den 30 november 2023
Håkan Damm, ordföranden

Filmresa till Jordanien och Petra , ett av världens sju underverk

Håkan berättade personligt utifrån sin långa erfarenhet från landet, som han fått genom sin UD tjänst. Han visade bilder som lockade både till resa och fördjupning. Underverket Petra”är i sanning ett underverk.

Cirka sextio medlemmar satt fängslade och njöt därefter av mingel och prat vid flygeln, dagen till ära prydd med en miniatyr av Jordaniens flagga. Pia Steuchs läckra snittar var som alltid mycket uppskattade. Tack också till Gösta Wernermuseet som är en oförliknelig mötesplats.